Post | december 2023 | Nieuwsbrief | 2 min lezen

Nieuwsbrief december 2023 - Organisaties

KORTE TERUGBLIK op 2023


Netwerkbijeenkomst – 7 december: Vrijwilligers nog beter binden - inspiratiesessie


Op deze bijeenkomst zijn 3 mensen geïnterviewd, een gedreven mevrouw met veel levenservaring, Yasmina zelf en een student die lid is van en actief is bij een studentenvereniging. Allen hebben ze met vrijwilligerswerk te maken, ofwel vanuit hun werk, ofwel omdat ze zelf vrijwilliger zijn. De rode draad in hun verhalen is dat het altijd belangrijk is om te zorgen dat vrijwilligers zich verbonden voelen met de plek waar ze actief zijn. Als je daar goed voor kunt zorgen, wordt de motivatie om te blijven positief beïnvloed.

Dit is ook in lijn met de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan (1985) waarin zij zeggen dat motivatie verhoogd wordt als er aandacht is voor drie psychologische basisbehoeften:

autonomie, wat wil zeggen dat er (enige) vrijheid is om een activiteit naar eigen inzicht te kunnen uitvoeren; gevoel van competentie, dat wil zeggen dat iemand er vertrouwen heeft in dat hij/zij het werk goed doet; relatie of verbinding, wat wil zeggen dat je voelt en weet dat je ergens bij hoort.


---


Banenmarkt voor vrijwilligers – 5 oktober


Het was een zeer geanimeerde middag in het Lichtruim. Zeker 100 bezoekers konden terecht bij ruim 25 organisaties om zo meer te weten te komen over het vrijwilligerswerk dat er bij die organisatie te doen is. Zowel bezoekers als organisaties waren positief. Er zijn aardig wat matches tot stand gekomen, en ook vonden organisaties het prettig om kennis te maken met andere organisaties.

In de evaluatie gaven bijna alle organisaties aan dat ze graag volgend jaar weer meedoen aan een banenmarkt. Wij zijn dus zeker van plan deze te organiseren en zullen proberen dat nog meer organisaties zich kunnen presenteren aan potentiële vrijwilligers.


---


Nieuwe website


Begin september is de vernieuwde website online gegaan: www. Vrijwilligerscentrale De Bilt | Vrijwilligerscentrale De Bilt. Een toegankelijke website waar organisaties en vrijwilligers elkaar goed kunnen vinden! De oude vacatures zijn overgezet en nieuwe vacatures kunnen gemakkelijk worden toegevoegd; de meesten van jullie hebben er al ervaring mee. We zijn nog bezig om de site verder te vullen met informatie, in de loop van de komende paar weken werken we daar verder aan. Mocht je vragen hebben over de site, mail ons: [email protected]


Account nog niet geactiveerd? Geen probleem, log even in en druk op wachtwoord vergeten.


---


Netwerkbijeenkomst - 25 april : vrijwilligers behouden (boeien en binden)!


Huub van Dommelen, directeur van het Kenniscentrum Vrijwilligers gaf ons tips over het binden en behouden van vrijwilligers. Hij noemde daarbij onder andere: geef ze veel informatie, vraag naar hun mening en speel in op hun talenten. Op hun site is veel informatie te vinden: Vrijwilligers in je organisatie? Maak er werk van! - Vrijwilligers Aan Zet | kenniscentrum Vrijwilligers


---


Nationale vrijwilligersprijzen


Sinds afgelopen vrijdag 1 december 2023 kunnen alle vrijwilligersorganisaties in Nederland deelnemen aan de Nationale Vrijwilligersprijzen 2024. Stuur een vlog van maximaal 1 minuut in waar je ingaat op de vraag: Wat maakt jouw vrijwilligerswerk zo mooi? Het draait om het delen van de passie en emoties die vrijwilligerswerk aanwakkert. De aanmeldingsperiode loopt tot en met 29 februari 2024. Kijk voor meer informatie op de website: www.vrijwilligersprijzen.nl,


------------


We wensen iedereen prettige feestdagen en een voorspoedig 2024 en zien en spreken jullie graag volgend jaar weer!

Deel blogpost