Post | januari 2024 | Organisaties Wet- en regelgeving | 1 min lezen

Vrijwilligersvergoeding 2024

Veel organisaties hebben een onkostenregeling voor vrijwilligers. Dit is niet verplicht; als organisatie bepaal je uiteindelijk zelf wat wel en niet wordt vergoed. 


Sommige organisaties geven een onkostenvergoeding op basis van gemaakte kosten (vervoersbewijzen, telefoonrekening) andere organisaties geven een vaste onkostenvergoeding per dagdeel.

De overheid heeft bepaald dat een onkostenvergoeding van maximaal € 210,-- per maand, tot een maximum van € 2.100,-- per jaar per vrijwilliger, niet hoeft te worden verantwoord (gegevens 2023). Hier hoeft dus geen belasting over te worden betaald. Bovendien mag een vrijwilliger niet meer dan € 5,00 per uur ontvangen, en jongeren tot 21 jaar maximaal € 2,75 per uur.


Zodra de vergoeding boven deze bedragen uitkomt, moet het gehele bedrag met bonnen aangetoond kunnen worden, dus ook de eerste € 2.100,--. Kan dit wel, dan hoeft er alsnog geen belasting betaald te worden. Kan dit niet, dan wordt de vergoeding gezien als inkomen en wordt er inkomstenbelasting geheven. De Belastingdienst kijkt ook naar vergoedingen in natura. Een lunch die je krijgt aangeboden en die terug te vinden is in de financiële administratie, wordt gezien als een onkostenvergoeding in natura en wordt meegerekend.


Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Deel blogpost