Post | juli 2023 | Vrijwilligers in de spotlight | 2 min lezen

Wandel-vrijwilliger bij Huize Het Oosten

Klaas van der Werf – wandelvrijwilliger bij Huize Het Oosten 


Klaas is vanaf 2018 vrijwilliger bij de wandelgroep van Huize Het Oosten. In dat jaar ging hij met pensioen en hij wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen; Klaas is handig en is graag actief. Zijn vrouw werkt bij Huize Het Oosten en zij attendeerde hem op de wandelclub. Bijkomend voordeel is dat Klaas in de buurt woont en dat vindt hij wel praktisch.


Hoe vaak wandelt de wandelgroep?

Elke woensdagochtend gaan er van de ruim 10 vrijwilligers een aantal wandelen met evenveel bewoners die in een rolstoel zitten. Ze maken een mooie wandeltocht daar in de buurt van zo'n 1,5 uur. Als het weer echt heel slecht is, gaan ze binnen spelletjes spelen. De vrijwilligers hebben een gezamenlijke app-groep en daarin laten ze weten wie er op de komende woensdagochtend zal zijn. De coördinator van Huize het Oosten zorgt dan dat er evenveel bewoners klaar zijn om mee te gaan wandelen. De wandelgroep bestaat uit een vrij stabiele groep vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen, maar nieuwe vrijwilligers zijn hier nog zeker wel welkom.


Wat is er leuk aan het vrijwilligerswerk?

Dit vrijwilligerswerk levert Klaas veel voldoening op. Hij vindt het heel fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Voor hemzelf is het ook leuk om naast de bewoners ook mensen van de verpleging te leren kennen, en natuurlijk de andere vrijwilligers.

Dit wandelen heeft ook geleid tot ander vrijwilligerswerk: Klaas repareert kleine gebreken aan de rolstoelen. Bij het wandelen merkte hij dat er soms een schroef loszat of dat een band opgepompt moest worden. Elke dinsdag gaat Klaas nu de afdelingen langs en repareert dan wat er te repareren valt! Soms helpt Klaas ook als er grotere bijeenkomsten zijn voor bewoners; dan haalt hij mensen bijvoorbeeld op van hun kamer en brengt ze weer terug.


Wat doet Huize Het Oosten voor de vrijwilligers?

Klaas vindt dat Huize het Oosten goed zorgt voor zijn vrijwilligers. Er zijn voorlichtingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld over hoe je iemand het beste kunt tillen of over het omgaan met dementie. Er is elk jaar een barbecue voor de vrijwilligers. Huize Het Oosten heeft veel vrijwilligers; als die er niet waren, zouden er best veel activiteiten wegvallen. Voor de bewoners wordt er echt van alles georganiseerd, denk aan zangmiddagen, toneelmiddagen, bloemschikken. Daar zijn altijd vrijwilligers bij nodig.  


Wat is belangrijk als je vrijwilligerswerk wilt doen?

Klaas geeft aan dat het vooral belangrijk is dat je je openstelt voor een ander, je moet geduld hebben, meebewegen met de bewoners. Dan is het contact het prettigst voor zowel de bewoner als voor de vrijwilliger.


interview gehouden juni 2023 

Deel blogpost