Post | december 2023 | Vrijwilligers in de spotlight | 3 min lezen

Vrijwilliger Eize-Jan Bakker van BENG!

Vrijwilligerswerk is er in verschillende soorten en maten. Regelmatig laat de Vrijwilligerscentrale een interview lezen met een vrijwilliger uit gemeente De Bilt. Deze keer spraken we met Eize-Jan Bakker - vrijwilliger bij BENG!


Wat is BENG!

BENG! staat voor Biltse Energie Neutrale Gemeenschap. Het is een onafhankelijke lokale energiecoöperatie van en voor alle inwoners van de gemeente De Bilt. Het doel is dus een energie neutrale gemeente. BENG! heeft een vrijwillig bestuur, een team van zo'n 50 vrijwillige energieambassadeurs, -coaches en -klussers en circa 400 leden. Wat doen de vrijwilligers bij BENG! Eize-Jan is energieambassadeur, hij is één van de huidige 12 ambassadeurs. Als ambassadeur geef je individuele voorlichting aan bewoners van De Bilt. Ook verzorgen zij voorlichtingsavonden voor groepen bewoners, bv in eenzelfde wijk of over een bepaald onderwerp. In de afgelopen 10 jaar zijn er zo’n 1100 adviezen gegeven, waarvan het laatste jaar wel zo’n 200 - recent nemen de vragen namelijk erg toe.


Energiecoaches en energieklussers

Sinds een tijdje zijn er ook energiecoaches bij BENG!. Zij gaan bij mensen thuis langs om mee te helpen met energiebesparing door kleine maatregelen en nieuwe gewoontes te realiseren. Dit doen ze vooral bij bewoners van huurhuizen van de SSW en bij mensen met weinig financiële middelen. Voor dit vrijwilligerswerk is geen specifieke voorkennis vereist. BENG! zorgt voor scholing, zodat de coaches goede adviezen kunnen geven. Voor het uitvoeren van kleine energiebesparende klussen zijn er ook energieklussers – de coaches kunnen hen vragen om bij mensen thuis kleine klussen te doen. De tijd die deze twee soorten vrijwilligerswerk vraagt, kan veel minder zijn dan bij de ambassadeurs.


Wat doe jij als energieambassadeur?

Eize-Jan bezoekt gemiddeld zo'n 3 huishoudens per week. Daarvan maakt hij een verslag en schrijft een advies. Daarnaast is er scholing, af en toe een congresbezoek en het verzorgen van voorlichtingsavonden in de gemeente. En dan nog het meewerken aan projecten en het zorgen voor up-to-date kennis. Voor Eize-Jan betekent dat een tijdsbesteding van zeker 2,5 à 3 dagen per week.

Maar met wat minder inzet kun je ook vrijwilliger worden, hoewel je als ambassadeur wel op minimaal 1,5 dag per week moet rekenen.


Wat moet je kunnen als je vrijwilliger bij BENG! wilt zijn?

Als je ambassadeur bent, is inhoudelijke kennis van groot belang. Coaches hoeven dat veel minder te hebben; wat nodig is, wordt via cursussen aangeleerd. Klussers zijn mensen die het klussen op een of andere manier al in de vingers hebben én dat ook leuk vinden. Voor alle vrijwilligers geldt dat je goed met mensen overweg kunt. Je gaat immers advies geven over wat zij in hún huis kunnen doen. Het is belangrijk dat mensen je dan kunnen en willen vertrouwen. Meer energie-ambassadeurs zijn dus zeker welkom. Vanwege de ingewikkelde materie is het voor deze vrijwilligers wenselijk als ze een technische of bouwkundige achtergrond hebben; Eize-Jan is zelf bouwkundige met ook economische kennis.

Energieambassadeurs werken ook mee aan energieprojecten in onze gemeente. Bijvoorbeeld aan een project in Groenekan, waar veel zonnepanelen gaan komen. Het initiatief voor projecten komt soms vanuit BENG!, maar kan ook van bewoners komen of van de gemeente.


Geïnteresseerd in dit vrijwilligerswerk?

Kijk op de site van de vrijwilligerscentrale (Vrijwilligerscentrale De Bilt | Vrijwilligerscentrale De Bilt) - of rechtstreeks op de site van BENG! Home - Beng! De Bilt (bengdebilt.nl)


Wat levert het vrijwilligerswerk je op?

Eize-Jan haalt veel voldoening uit zijn werk – op deze manier draag je echt bij aan een betere wereld. Daarnaast vindt hij het heel inspirerend om ontwikkelingen op energiegebied te volgen en die kennis dan ook weer toe te kunnen passen.


interview gehouden mei 2023

Deel blogpost