Post | december 2023 | Vrijwilligers in de spotlight | 3 min lezen

Maatjes-vrijwilliger Adri van Voorst

De Vrijwilligerscentrale sprak met Adrie van Voorst – 'maatje' in Maartensdijk

Adrie steekt direct van wal over wat zij allemaal doet aan vrijwilligerswerk in Maartensdijk. Allereerst praat ze met enthousiasme over de bingo en spelletjesmiddagen die ze organiseert met Henk in Dijckstate. Een aantal jaar geleden was de vrijwilliger die dat organiseerde ermee opgehouden; op het moment dat Adrie aan de medewerker van het sociaal team vroeg of daar weer behoefte aan was, was de afspraak om dit weer nieuw leven in te blazen snel gemaakt. Elke maand zijn Adrie en Henk de drijvende krachten achter deze bingomiddagen. Die bingo vindt zij én ook de bewoners geweldig leuk. Adrie neemt altijd iets wat zij zelf heeft gebakken mee voor bij de koffie op zulke bijeenkomsten.

Adrie vertelt hoe ze haar hele leven al een zwak heeft voor mensen die het minder hebben, financieel of sociaal. Dus vrijwilligerswerk gaan doen was voor haar een logische stap.


Maatje

Vanuit haar vrijwilligerswerk was ze bekend bij Coby, die locatiemanager is in het servicecentrum van MENS in Maartensdijk. Coby belde haar op en vroeg of ze maatje wilde zijn voor een mevrouw in een rolstoel, die weinig contacten heeft. Zeker van de rolstoel schrok Adrie – ze vindt zichzelf helemaal niet technisch en als ze op pad wilden gaan, moest ie ook in de auto…

Adrie is wel gaan kennismaken. Die mevrouw wilde vooral graag de deur uit. En zo gaat het nu: om de week gaat Adrie een ochtend naar haar toe en gaan ze op pad: naar een tuincentrum, naar een winkel, ze drinken altijd ergens een kop koffie. Met mooi weer gaat Adrie op de fiets en ‘haar’ mevrouw met de scootmobiel. En als ze met de auto gaan en de rolstoel moet mee, blijkt dat helemaal niet zo moeilijk te zijn. De eerste keren kon Adrie daar overigens wel goed de aanwijzingen van mevrouw bij gebruiken!

Al snel voelden ze een klik. Via de cursus ‘eenzaamheid’ van MENS had Adrie zelf ook nagedacht wanneer zij zich eenzaam voelde. Dat hielp om het gesprek met mevrouw daarover te voeren. Ondertussen vraagt Adrie zich af wie eigenlijk de hulpvrager is: zij betekent wat voor mevrouw, maar mevrouw betekent ook veel voor Adrie. Ze vindt het superleuk en fijn om te doen; ze wil haar maatje graag blijven.


Samen Oplopen

Een klein jaar geleden kreeg Adrie de vraag – vanuit Christine – of ze een gezin in Maartensdijk zou willen begeleiden. Dat doet Adrie nu ook. Om de twee weken gaat ze daar even heen, regelmatig ook tussendoor. Ze kan echt van meerwaarde zijn voor hen; leuk is dat ze tekeningen krijgt van de kinderen uit dat gezin. Ze maakt een beetje deel uit van hun leven. Bij Samen Oplopen is het overigens wel de bedoeling dat je maximaal 2 jaar met een gezin meeloopt en dat je het daarna weer loslaat.


Cursussen, contact met andere vrijwilligers

Adrie heeft via MENS een paar keer een cursus gedaan. De cursus over ‘eenzaamheid’ vond ze heel goed, dat maakte ook dat ze het gesprek over zo’n thema kon voeren. Ze geeft ook aan hoe belangrijk het is dat je zo’n gesprek aangaat. Dat maakt dat je dichter tot elkaar komt en je echt contact met iemand kunt maken. Het lijkt eng, maar eigenlijk valt het mee als je het doet!

Ook vanuit ‘samen oplopen’ heeft ze een keer een cursus gevolgd. Vanuit MENS belt er 1x per jaar iemand op om te vragen hoe het gaat.

Verder is er niet veel contact met andere vrijwilligers. Dat zou voor Adrie wel iets meer mogen zijn, daar leer je altijd wat van.


Waarom vrijwilligerswerk?

Voor Adrie betekent dit vrijwilligerswerk een verrijking van haar eigen leven. Het is zo mooi om aandacht aan iemand te geven én ook om het weer terug te krijgen. Als ze minder zou werken, zou ze meer willen doen. Ze zou het mooi vinden als iedereen dit soort vrijwilligerswerk zou doen, dat zou de wereld een beetje beter en leuker maken.

Adrie roept mensen in Maartensdijk op om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Meld je bij MENS; er zijn veel mensen die kunnen profiteren van de inzet van jou als vrijwilliger!


interview gehouden september 2023

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligers Petra en Margriet van Handje Helpen

| Vrijwilligers in de spotlight
Op 29 maart 2023 spraken we Margriet Velner en Petra van Rooijen, beiden vrijwilliger bij Handjehelpen ...
Lees meer

Vrijwilliger Eize-Jan Bakker van BENG!

| Vrijwilligers in de spotlight
Vrijwilligerswerk is er in verschillende soorten en maten. Regelmatig laat de Vrijwilligerscentrale een ...
Lees meer