Post | december 2023 | Vrijwilligers in de spotlight | 2 min lezen

Vrijwilligers Petra en Margriet van Handje Helpen

 Op 29 maart 2023 spraken we Margriet Velner en Petra van Rooijen, beiden vrijwilliger bij Handjehelpen. Elke week gaat één van hen – om de beurt – ongeveer een uur wandelen met meneer K in Bilthoven. Margriet had dat net deze middag gedaan. Het was na een hele tijd weer eens dat Margriet en Petra elkaar live zagen!


Wat doet Handjehelpen?

Handjehelpen biedt één-op-één hulp aan kinderen en volwassenen met een beperking, chronische ziekte of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt. Handjehelpen is actief in achttien gemeenten in en bij de provincie Utrecht. Bij een koppeling staat de vraag van degene die hulp vraagt centraal. Elke hulpvrager krijgt zijn eigen vrijwilliger. Samen vormen zij een koppel.


Hoe zijn jullie bij Handjehelpen terecht gekomen?

Beiden doen dit vrijwilligerswerk sinds 2021, middenin coronatijd. Handjehelpen zet vrijwilligersvacatures uit waarbij ze duidelijk aangeven voor wat voor cliënt en voor wat voor activiteit ze een vrijwilliger/begeleider zoeken.

Het sprak Margriet aan dat het hier om wandelen met een meneer ging. Ze wil eigenlijk altijd wel wandelen; haar vriend niet, en voor veel mensen (zeker die nog werken) is wandelen overdag niet mogelijk. Op haar vrije dag wilde ze dit daarom graag gaan doen.

Petra zag de vacature op facebook en de tekst sprak haar aan. Britt (de coördinator van Handjehelpen) had 3 reacties gekregen op deze vacaturetekst; bij een van hen lukte het niet om op een passende dag afspraken te maken. Toen zijn Petra en Margriet dit samen gaan doen op een vaste dag en een vaste tijd. Het is voor meneer ook fijn dat ze met z’n 2-en zijn. Als één van hen vakantie heeft of een keer ziek is, kan de ander het overnemen, zodat meneer wel elke week kan wandelen.

Als ze bij meneer komen, staat hij altijd al klaar in de gang en kunnen ze meteen naar buiten. Na het wandelen gaan ze meteen weer weg. Beiden denken dat het ondertussen best zou kunnen om een kopje koffie te drinken, nu ze zo vertrouwd met hem zijn geworden. In het begin zou hij dat waarschijnlijk niet gewild hebben.


Wat levert dit vrijwilligerswerk je op?

Voor zowel Petra als Margriet geldt dat het hen veel voldoening geeft. Het is heel fijn om te merken dat meneer hier ook heel dankbaar voor is. Hij én zij worden er blij van. Meneer heeft ook gezegd dat ze in het interview mogen zeggen dat hij heel tevreden is en dat ze een dikke pluim verdienen!

Handjehelpen organiseert af en toe (online) bijeenkomsten voor vrijwilligers om ervaringen uit te wisselen. Niet elke vrijwilliger sluit daarbij aan. Dat is gelukkig ook vrijblijvend, voor deze beide vrijwilligers geldt dat het wandelen met meneer de voldoening geeft en dat ze verder niet veel verwachten van Handjehelpen. Beiden hebben verder een druk leven met betaalde werkzaamheden en veel activiteiten. Fijn is wel dat Britt af en toe vraagt hoe het gaat. Ook hebben ze een appgroepje waarin ook Britt en de zoon van meneer zitten; dat maakt het gemakkelijk om snel contact te kunnen hebben bij vragen.


Geïnteresseerd?

Handjehelpen heeft veel aanvragen van mensen die op zoek zijn naar een maatje voor wandelen, boodschappen doen, uitjes, etc. Het vrijwilligerswerk richt zich altijd op sociaal contact voor een langere periode.


interview gehouden maart 2023

Deel blogpost