Post | december 2023 | Vrijwilligers in de spotlight | 2 min lezen

Vrijwilligers Ria en Maryke van de vrijwilligers-centrale

Kent u de vrijwilligerscentrale in De Bilt? We hopen van wel, maar ’t zou kunnen van niet.

Zo niet, hopen we dat dat snel gaat veranderen.

Wij zijn Ria Aalders en Maryke van der Kam, sinds een kleine 2 jaar runnen we als vrijwilliger de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale De Bilt, onderdeel van MENS De Bilt. Na ons werkzame leven wilden we beiden nog een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Teveel energie om ‘achter de geraniums’ te zitten.


Wat doet de vrijwilligerscentrale en wat doen wij?

Bij de vrijwilligerscentrale gaan organisaties op zoek naar een vrijwilliger en mensen op zoek naar vrijwilligerswerk. Een koppeling van vraag- en aanbod dus. We beheren de website waarop de vacatures staan (frontoffice en backoffice), voeren gesprekken met ‘’zoekende’’ vrijwilligers. Benaderen nieuwe organisaties om vacatures te plaatsen, redigeren vacatureteksten en adviseren waar nodig, interviewen maandelijks een vrijwilliger over zijn/haar werkzaamheden, plaatsen vacatures in de spotlight, beheren de inbox van de mail voor wat betreft de vacaturebank.


Andere taken

Maar dat is niet het enige wat de vrijwilligerscentrale doet. Nieuwe ontwikkelingen bijhouden en aangesloten organisaties informeren, workshops, netwerkbijeenkomsten, banenmarkt, trainingen en andere evenementen organiseren. We werken samen met de centrales in de regio. Deze activiteiten worden uitgevoerd door Yasmina al Mourabit, de beroepskracht van MENS De Bilt. Zij is ook ons aanspreekpunt voor de vacaturebank.

Wij (Ria en Maryke dus) komen op dinsdagmiddag een paar uur naar kantoor (Molenkamp De Bilt) en werken verder vanuit huis. Met de moderne communicatiemiddelen gaat dat soepeltjes en snel.

Gemiddeld werken we ieder een dagdeel per week, wat meer in drukke tijden, wat minder wanneer het rustig is.

De sfeer is goed en collegiaal. Er is ruimte voor eigen initiatief wanneer je dat wilt.


Welke eigenschappen/vaardigheden zijn handig voor dit vrijwilligerswerk?

Ben je een ‘’verbinder’’, hou je van het opbouwen van een relatie met mensen of organisaties, dan is dat een goede start!

Het werk is heel gevarieerd, het ene moment ben je puur administratief bezig, het andere moment voer je een gesprek met een externe organisatie, overleg je over een vacaturetekst of help je een kandidaat op weg. Kunnen schakelen is daarom belangrijk. Daarnaast is zorgvuldigheid nodig voor dit werk.

Digitaal handig zijn is vanzelfsprekend. Voor communicatie/social media, ja dat heeft eigenlijk geen toelichting nodig, Goed met de socials, goed kunnen schrijven, goed kunnen interpreteren.


interview gehouden januari 2023

Deel blogpost